Editörden

Editörden

  • Recep Bekis

Nucl Med Semin 2017;3(2):0-0

Editörden

Değerli Meslektaşlarım,

Kanser hastalığında her geçen gün yeni tanı ve tedavi yöntemleri geliştirilmektedir. Sentinel lenf nodu biyopsisi yöntemi de son yıllarda olgunlaşan ve özellikle meme ve deri kanserlerinde artık rutin olarak kullanılan yeni bir yöntemdir. Ayrıca baş-boyun, gastrointestinal, jinekolojik ve tiroid kanserlerinde olgunlaşma sürecinde olup gelecek için umut vaat etmektedir. Sentinel lenf nodu kanser hücrelerinin direne olacağı ilk lenf nodu olarak tanımlanmaktadır. Bu lenf nodunun durumu hastalığın evresini ve yapılacak cerrahi ve/veya medikal tedavileri değiştirmektedir.

Dergimizin bu sayısını sentinel nodu biyopsisine ayırdık. Bu sayıda sentinel lenf noduna kapsamlı bir bakış yapacağız. İlk bölümde sentinel lenf nodunun tanımı, tarihsel gelişimle sentinel lenf nodu teknikleri ve farklı uygulamalar ele alındı. Daha sonraki bölümlerde patolojinin sentinel lenf noduna bakış açısı incelendi. İlerleyen bölümlerde meme kanseri, malign melanom, baş-boyun kanserleri, gastrointestinal sistem kanserleri, jinekolojik maligniteler ve tiroid kanserlerinde sentinel lenf nodu uygulamaları nükleer tıp ve cerrahi bakış açısı ile ele alındı. Son bölümde ise sentinel lenf nodu uygulamalarında hasta ve personel radyasyon maruziyeti hakkında bilgi verildi.

Çok faydalı olacağını düşündüğüm, birçok malign süreçte incelediğimiz sentinel lenf nodu biyopsisi konulu, bu sayının oluşmasında katkıda bulunan ve deneyimlerini paylaşan tüm yazar arkadaşlarıma çok teşekkür ederim.

Saygılarımla